בניית עצם

כאשר אנו מעוניינים לבצע השתלות שיניים, אנו נתקלים לעיתים בבעיה. אין לנו מספיק עצם כדי להחדיר לתוכה את השתלים. בחלק מהמקרים העצם נמוכה מדי והשתל ארוך מדי, ובמקרים אחרים העצם צרה מדי והשתל רחב מדי.
אם נתעקש להחדיר שתל רחב מדי לעצם צרה, העצם תישבר, והשתל לא ייקלט (ראה תמונה 1).

בניית עצם צרה

אם ננסה לעומת זאת להחדיר שתל ארוך מדי לעצם נמוכה מדי, השתל יבלוט החוצה דרך העצם, יפתחו דלקות סביב שוליו, והוא יכשל. לחלופין, הוא יעבור דרך העצם, יצא מצידה השני, ועשוי לפגוע במבנים אנטומיים חשובים. בלסת עליונה יש סיכוי לפגיעה בסינוס, ובתחתונה בעצב האחראי לתחושה של השפה הקדמית. בהתאם, עלינו לנקוט משנה זהירות בעת ביצוע השתלת שיניים, לבצע צילומי CT כדי לאבחן כמה עצם יש לנו ומה הוא השתל המתאים למקרה שלך. אם חסרה לנו עצם, נוכל לשקול לדלג על האזור החסר, ולהשתיל באזור סמוך, או לחלופין – לבנות שכבת עצם חדשה. מאמר זה דן בסוגים שונים של בניית עצם.

בניית עצם לרוחב

על מנת להרחיב עצם צרה, אנו יכולים לפצל את העצם במרכזה ולהרחיב אותה מהמרכז החוצה, תוך כדי הוספה של עצם כתושה במרכז כדי למלא את החסר. תהליך זה נקרא: פיצול רכס והוא מודגם בתמונה הבאה.

פיצול רכס

לחלופין אנו יכולים להוסיף על גבי העצם שכבה נוספת. תהליך זה נקראה: אוגמנטציה לרוחב.

בתמונה נראה רכס צר של עצם בלסת התחתונה. לאחר שמנקים את האזור, מוסיפים עליו עצם כתושה. כדי שהעצם לא תתפזר, מעגנים אותה למקום עם רשת טיטניום, ולאחר כ-4 חודשים העצם הכתושה מוחלפת על ידי עצם טבעית. כעת, משהסתיים התהליך של בניית עצם לרוחב, והעצם רחבה יותר, ניתן להתקין בה שתלים.

 


בניית עצם

בניית עצם לפני השתלת שיניים באמצעות אבקה

בעת בניית עצם מסוג זה, ניתן לחלופין להשתמש בעצם טבעית מהגוף עצמו ולא באבקה שמקורה בבקר או בחומר סינתטי.

בתמונה למטה נראה התהליך בו מבוצעת בניית עצם באמצעות בלוקים של עצם. בעת ביצוע בניית עצם מסוג זה, מסירים מלבן של עצם מהסנטר או מאזורים אחרים של הלסת.

לאחר מכן מקבעים אותו עם ברגים באזור בו חסרה העצם. גם תהליך זה אורך 4 חודשים ורק אז ניתן לבצע השתלת שיניים.

בניית עצם בבלוק

בניית עצם לגובה

בניית עצם לגובה בלסת תחתונה יכולה להתבצע כמו לרוחב, עם אבקה, או עם בלוקים. באזור האחורי של הלסת עליונה קיימים מעל העצם חללי אויר הנקראים סינוסים.

אנו יכולים לבנות עצם לגובה אל תוך חללים אלו בתהליך הנקרא הרמת סינוס. ניתן לקרוא עוד על תהליך זה בפרק אחר באתר זה.

קיימים גם בלוקים סינתטיים שניתן לרכוש במקום להסיר אותם מהלסת של המטופל, וטכנולוגיות חדשות מאפשרות להכין בלוקים בהתאמה אישית לפי צורת העצם שלך בשיטה של חריטה ממוחשבת מתוך גוש סינתטי.

כך או כך, בניית עצם לגובה נחשבת בעייתית יותר, ומוגבלת מבחינת כמות הגובה שניתן להשיג בתהליך לעומת בנייה לרוחב.

 

בניית עצם לפני השתלת שיניים באמצעות בלוקים

מהי רמת ההצלחה?

רמת ההצלחה של בניית עצם על סמך מחקרים נעה בין 60% ל-95% אחוז בהתאם לשיטה. כמובן שהידע והניסיון של הרופא בביצוע שיטות אלה, כמו גם השימוש שהוא עושה בחומרים הטובים ביותר ובמכשור ייחודי, הם קריטיים להצלחת התהליך. אני מאמין כי אם ניתן להימנע מהצורך בביצוע בניית עצם ולעקוף את התהליך תוך שימוש בשיטות חלופיות, עדיף הדבר במרבית מהמקרים.

אם יש שיטה אחרת, למה לעבור ניתוח מיותר, להוציא עליו כסף, ולהמתין זמן רב לתהליכים ביולוגיים אם אפשר לקצר את התהליך ולהקל עליך? מטופלים רבים שפונים למרפאתי עושים זאת לאחר שקיבלו יעוץ אצל רופאים אחרים שבישרו להם שהם חייבים בניית עצם, ומופתעים מאד כשמוצגים להם תהליכים חלופיים, קצרים וזולים בהרבה.

 

שימוש בשתלים קצרים

במקום לבנות עצם לגובה, אנו יכולים להשתמש בשתלים קצרים. במקום לבנות עצם לרוחב אנו יכולים להשתמש בשתלים צרים. קיימים היום שתלים שאורכם 4 מ"מ בלבד. גם אם אמרו לך שאין מספיק עצם בפיך, סיכוי סביר שעם הידע המורחב שיש לנו במרפאה, נוכל למצוא לך שתל המתאים למצבך. כאשר גם שתלים קצרים אינם מתאימים למקרה, אנו יכולים לעשות שימוש בשתלים מיוחדים וחדישים שמתאימים גם למקרים של חוסר עצם קיצוני ומאפשרים קבלת שיניים קבועות גם ללא בניית עצם כלל, קרא באתרנו על שתלים חובקים. בלסת עליונה ניתן להימנע מבניות עצם תוך שימוש בשתלים קצרים, שתלי זיגומה ובשיטות אחרות.

 

אז איך אדע איזו שיטה מתאימה לי?

כמו שבוודאי הבנת, ישנן שיטות רבות לבצע בניית עצם. כאשר הטובה בינן היא בכלל לא לבצע בניית עצם אם לא חייבים.

אם כבר קיבלת יעוץ ועשית צילומים, תוכל לשלוח אותם אלינו דרך החלק של "אבחון אונליין" באתר. תוכל גם לצלם את האזור בפיך במקביל ולשלוח את התמונה אלינו כדי לקבל חוות דעת שנייה במייל. לחלופין, תוכל להתקשר למרפאה ולקבוע תור מסודר בו נבדוק את פיך, נבצע צילומים לפי הצורך (כולל צילומי CT חינם במקום הוצאה של מאות שקלים במכון), ונציג בפניך את האפשרויות השונות העומדות בפניך. הבדיקה והצילומים הם תמיד ללא עלות וללא התחייבות. במקרה הרע, תדע שההצעה שהציגו בפניך נכונה. במקרה הטוב, נמצא לך דרכים אחרות מהירות ואולי גם זולות יותר.