שתלי זיגומה

שתלי זיגומה הם סוג של השתלת שינים המיועדת לביצוע מהיר של שיניים קבועות בלסת העליונה. שיטה זו מאפשרת למטופלים רבים ליהנות משיניים קבועות ללא צורך בהרמת סינוס והמתנה ארוכה. נשמע טוב? כן, אבל… קראו עוד על מנת לגלות את הפלוסים והמינוסים של שיטה זו.

למה בכלל צריך שתלי זיגומה?

אנשים רבים סובלים מחוסר שיניים. הם נעזרים בתותבות נשלפות וסובלים מהם מאוד. תותבת נשלפת שאיננה מעוגנת איננה יציבה בפה, היא מכאיבה כשאתה אוכל, ואפילו יכולה להשתחרר וליפול בדיוק ברגע הלא נכון כשאתה מדבר עם אנשים. רופאי שיניים מבצעים השתלות שיניים לאנשים כאלה, ועוזרים לעגן את התותבות על תיקתקים. בלא מעט מקרים ניתן אפילו להיפטר לגמרי מהתותבות ולבצע השתלות שיניים עם שיניים קבועות בכל הלסת.

הבעיה עם ביצוע של השתלת שיניים ביום אחד, היא שלאנשים שהלכו עם שיניים תותבות הרבה שנים, פעמים רבות אין מספיק נפח עצם על מנת לעגן בה שתלים. רופא שיניים זקוק לעצם שאורכה לפחות 6 מ"מ ורוחבה כ-4 מ"מ על מנת לבצע השתלת שיניים מינימלית, אולם קיימים לא מעט מצבים בהם אין אפילו את כמות העצם הזו. לאנשים הסובלים מחוסר עצם קיצוני שכזה פותחו מספר שיטות של בניית עצם, המאפשרות לקבל את נפח העצם הדרוש לביצוע שתלים.

שיטות אלו אינן מהירות, שכן לוקח זמן לגוף לקלוט את העצם החדשה. מדובר בדרך כלל בין 3 ל-8 חודשים כתלות במצב ההתחלתי ובשיטה של בניית העצם. יתרה מכך, רוב השיטות לבניית עצם מוגבלות מבחינת כמות העצם המתקבלת בתום התהליך למילימטרים ספורים. בין השיטות הללו אנו יכולים למנות הרמת סינוס, בניית עצם חיצונית עם אבקה, ופיצול רכס העצם הקיימת על מנת להרחיבה. כאשר אין מספיק עצם בלסת עליונה ולא ניתן לבצע בניית עצם, אנו יכולים להיעזר בשתלי זיגומה.

מה הם שתלי זיגומה?

שתלים זיגומטיים או שתלי זיגומה הם שתלים מיוחדים שאינם מעוגנים כמו שתלים רגילים אל עצם הלסת. אנו מחברים אותם גבוה יותר אל עצם הלחי – הנקראת בלטינית עצם הזיגומה. הם ארוכים במיוחד, שכן המרחק בין עצם הלחי אל חלל הפה איננו קצר (ראה תמונה2). אורך של שתל רגיל נע בין 4-13 מ"מ בעוד שאורכם של שתלי זיגומה נע בין 35 ל- 60 מ"מ.

שתל זיגומטי לעומת שתל רגיל

שתל זיגומטי מול שתל רגיל

שתלי זיגומה מאפשרים למחוסרי העצם להימנע מהצורך לעבור בניית עצם כמו הרמת סינוס או אחרות, ולקבל שיניים קבועות ביום אחד.

כאשר קיים חוסר עצם קיצוני גם באזור האחורי של הלסת וגם באזור הקדמי, ניתן לפתור את הבעיה באמצעות ארבעה שתלי זיגומה, ולקבל שיניים קבועות תוך מספר שעות, כמתואר בתמונה הבאה:

שתלים זיגומטיים

מי המציא את השיטה של שתלי זיגומה ומתי?

ממציא השיטה של שתלי זיגומה הוא פרופסור ברנמרק שהגה אותה כבר למעלה מ-25 שנה. בוצעו בה מחקרים רבים. אולם היא הייתה עדיין מוגבלת משום שיצרה בעייתיות רבה ברוחב הכתרים בחלקים הפנימיים של הלסת העליונה.ב-7 השנים האחרונות פיתח דר' פאולו מאלו מליסבון, ממציא שיטת האול-און-פור, בשיתוף חברת NOBEL הבינלאומית, עוד חידוש שפתר גם את הבעיה הזו. כיום, ניתן לקבל סט מושלם של שיניים לכל אורך הלסת מהר וללא צורך בבניית עצם.

מחקרים מ-7 השנים האחרונות הראו אחוז הצלחה גבוה של כ- 97% אחוז לטווח ארוך. בישראל כיום ניתן להשיג שתלי זיגומה ממספר חברות, בינן NOBEL, NORIS, ואחרות. דר' מאיר אבירם עבד בעבר על פיתוח שתל זיגומה מתקדם עם חברת AB Dental.

יתרונות וחסרונות שיטת שתלי זיגומה

יתרון ראשון: המהירות – כאמור, השיטה של שתלי זיגומה מאפשרת לסובלים מחוסר עצם קיצוני בלסת העליונה לקבל שיניים קבועות ביום אחד, ללא צורך בבניית עצם, הרמת סינוס, או זמן המתנה ארוך. אחרי הרמת סינוס יש לחכות בין חצי שנה לשנה שלימה לפני שניתן לבנות שיניים בפה. השיטה החדישה מאפשרת לקבל שיניים חדשות אפילו באותו יום. זמן ההתקנה של שתלים כאלה נמשך בסך הכול בין שלוש לשש שעות.

לצערי, כאן נגמרים יתרונות השיטה ומתחילים החסרונות…

  • סיכון לפגיעה בעצבי התחושה בפנים – עקב הפתיחה המאד גדולה של החניכיים עשוי להיגרם אובדן תחושה מסוים מתחת לאף. סיכון נדיר.
  • סיכון לפגיעה בגלגל העין – מכיוון שעצם הלחי קרובה מאד לחלל העין, יש חשש שסטייה בכיוון ההחדרה תוביל לפגיעה בגלגל העין.
  • סיכון לדלקת בסינוסים – מכיוון שהשתלים בדרכם מאזור עצם הלחי אל חלל הפה עוברים דרך הסינוס (חללי האוויר של האף), הרי שעשויים לעבור חיידקים מחלל הפה לאורך צואר השתל אל חלל הסינוס ולגרום לדלקות חוזרות
  • סיכון למעבר בין חלל הפה לאף – במקרים מסוימים נוצר מעבר בין חלל הפה לאף, ואז כאשר תשתו מים, יעברו אלה מהפה לאף. (אורו-אנטרל פיסטולה)
  • סיכון לשברים בכתרים שנמסרים לכם – מכיוון ששתלי זיגומה מגיעים לחלל הפה באלכסון, פעמים רבות מיקומם מאד פנימי על החיך. מכיוון שקשת השיניים צריכה להיות רחבה יותר, נוצר מנוף בעת הלעיסה העשוי לשבור את הכתרים או לערער את יציבות השתלים.

רצוי שלא לבצע השתלות שיניים לאנשים שיש שעברו טיפולים כימותרפיים או הקרנות לאזור הפנים בשנתיים האחרונות, ויש לשקול ולבצע בדיקות מיוחדות לאנשים הלוקים בסוכרת, או הנוטלים תרופות ממשפחת הביספוספונטים, כגון אקטונל, ריבון או פוסלן.

מכיוון שיש סיכונים לא מבוטלים בשיטה זו, משרד הבריאות אוסר בתקנות מפורשות על רופאי שיניים שאינם מומחים לפה ולסת לבצע שתלים מסוג זה. גם בקרב המומחים, כמות מומחי פה ולסת המבצעים את השיטה בישראל, נכון לרגע כתיבת שורות אלו נמוך מאד. בהתאם, גם עלות הביצוע של השתלת שיניים מסוג זה גבוהה מביצוע של השתלת שיניים רגילה. במרפאות טיפול בחיוך מבצעים את השתלים הנ"ל מומחים בלבד, ואנו מעדיפים לשמור שיטה זו אך ורק למקרי קיצון, בהם אין לנו ברירות אחרות.

ביצוע שתלי זיגומה באמצעות השתלה ממוחשבת

האם ידעתם כי מרפאת 'טיפול בחיוך' הייתה הראשונה בעולם לבצע השתלת שיניים ממוחשבת על שתלי זיגומה? דר' מאיר אבירם, בשיתוף מנכל חברת נוריס מדיקל דאז, רמי סייב, ומומחה לתכנון ממוחשב בשם דויד קינן מחברת 3 D-Guide, פיתחו עוד בשנת 2014 סד הדרכה ממוחשב מיוחד לביצוע שתלי זיגומה. סד הדרכה ממוחשב הוא סוג של שבלונה המאפשרת למשתיל לכוון שתלי זיגומה בזווית המדויקת ביותר (ראה תמונה). על סמך המסקנות מהמקרים הנ"ל, הפך התהליך הממוחשב לביצוע שתלי זיגומה לסטנדרד בענף.

תכנון ממוחשב של שבלונה שתאפשר הדרכת הקידוח בצורה מדויקת.

תכנון ממוחשב של שבלונה שתאפשר הדרכת הקידוח בצורה מדויקת.

המקרה היה של מטופלת בת 62, שהלכה עם תותבות שנים רבות. עצם הלסת שלה נספגה עד כדי כך (ראה תמונה למטה), שהתותבות כבר לא היו יציבות, ויצרו שפשופים בחניכיים. היה לה קשה לאכול איתן, וגם כשדיברה הן נטו ליפול לפעמים, מה שהסב לה אי נעימות ובושה.

היא פנתה למספר רופאי שיניים ומומחים שאמרו לה שאינם יכולים לעזור ושהיא נידונה להמשיך וללכת עם התותבות. אחרים הציעו לה תוכניות טיפול שכללו בניות עצם מורכבות, הרמות סינוס ועוד. תהליכים אלו היו יקרים מאד, הניתוחים מורכבים, וזמן ההחלמה ארוך. הצפי לקבלת שיניים בפיה היה לאחר שנה וחצי לפחות. בצר לה, היא פנתה אלינו לייעוץ.

במסגרת הייעוץ בוצעו למענה צילומי CT חינם במרפאה, והוסברו לה האפשרויות השונות. מכיוון שעצם הלסת שלה נספגה כמעט לחלוטין, הצענו לה לבצע ארבעה שתלי זיגומה, שיוחדרו אל מתחת לעצם הלחי ולא אל עצם הלסת כמקובל בשתלים רגילים, שהרי זו נספגה אצלה לחלוטין. כך היא תוכל לקבל שיניים קבועות בפה כבר ביום הראשון.

סד ההדרכה מיוצר באופן אישי בעבור כל לקוח לפי צורת הלסת שלו. הנתונים נלקחים מצילום הסיטי הדיגיטלי המבוצע במרפאה. צילום הסיטי הנ"ל איננו צילום CT רגיל המבוצע במכון, שכן עליו להראות לא רק את עצם הלסת אלא גם את עצם הלחי, המכונה עצם הזיגומה.

במרפאותיו של דר' אבירם, מרפאות 'טיפול בחיוך', קיימים מכשירי CT המסוגלים לבצע צילומי CT רגילים וגם CT של עצם הזיגומה. הצילומים מתבצעים ללא עלות וללא התחייבות בעבור כל מי שמעוניין לבצע השתלות שיניים. המטופלת ביצעה את הטיפול תחת הרדמה מלאה של 3 שעות בלבד, וכשעתיים לאחר מכן כבר קיבלה גשר ראשוני קבוע בפה (ראה תמונה 6). הגשר מוברג אל שתלי זיגומה והוא יציב מאוד.

גשר ראשוני קבוע בפה

חיוך מאושר וקבוע, ללא כאב בתום הטיפול ביום הראשון.

בניגוד למצב הקודם בו התותבת העליונה כיסתה את כל החך, הגשר הוא בצורת פרסה בלבד והחך נותר חשוף. מצב זה מאפשר ללקוחה להרגיש את טעמו של האוכל ותחושתו בצורה טובה יותר. לאחר 3 עד 6 חודשים יוחלף הגשר הראשוני מהפלסטיק בגשר מחרסינה. המטופלת מרוצה מאד מהתוצאה ולא מאמינה שסבל של כל כך הרבה שנים נפתר ביום אחד! להפתעתה, היא גם לא סבלה מכאבים או מנפיחות לאחר ההשתלה.

תמונה4

האם גם לך מתאימים שתלי זיגומה?

אתם יודעים מה? רוב הסיכויים שהמצב שלכם הרבה יותר פשוט לטיפול מהמקרה הזה. אז אם הצלחנו לתת לה שיניים קבועות ביום אחד, למה שלא נצליח גם אצלכם? התקשרו עוד היום וקבעו לכם תור לפגישת יעוץ כולל צילומים חינם במרפאה. לאכול כמו שצריך זה דבר בסיסי באיכות החיים של אדם. אם אתם עם תותבות, או סובלים מחוסר שיניים, הגיע הזמן להודות: גם לכם מגיעות שיניים קבועות.